Épületenergetikai tanúsítás

Energiafelhasználásunk 40-50%-át az épületek üzemeltetésére fordítjuk. A fenntartható fejlődés érdekében uniós irányelvek kerültek kidolgozásra, amelynek célja az energiafelhasználás racionalizálása és ezzel a környezetre ható káros hatások csökkentése.

2013. januárjától az energetikai tanúsítvány az adásvételi szerződés kötelező eleme, a szerződéskötésben közreműködő ügyvédnek a kapott tanúsítási törzsszámot be kell írnia az adásvételi szerződésbe.

A tanúsítványt (mely 10 évig érvényes) a helyszíni felméréstől számított 24-48 órán belül, sürgősségi felár nélkül készítjük el, akár hétvégén vagy késő esti órákban is. A tanúsítvány kiszállítása bármely címre kérhető, Budapest egész területén vagy Veszprém városban illetve a Balaton keleti medencéjében. A tanúsítványról kapott számlával csökkenthető az eladott ingatlan után fizetendő SZJA nagysága.

Ingatlan típusa100 m2 alatt101-200 m2201-300 m2300 m2 felett
Lakás12 990 Ft19 900 Ft24 900 Ftegyedi ajánlat
Ház19 900 Ft24 900 Ft29 900 Ftegyedi ajánlat

Mit mutat az épületenergetikai tanúsítvány?

Tanúsítás során az épület tényleges energiafogyasztása kerül összehasonlításra egy ugyanolyan méretű, alakú és rendeltetésű - a követelményeknek megfelelő - épület energiafogyasztásával.A tanúsítvány az energiafelhasználási adatok alapján sorolja az épületet "A+"-tól "I"-ig terjedő osztályba.Amennyiben az épület nem éri el legalább a "C" minőségi osztályt, akkor a tanúsítvány javaslatot tesz az energiafelhasználás lehetséges korszerűsítésére.A tanúsítványban üzemeltetési tanácsok is szerepelnek, amelyek megvalósításával csökkenthető az energiafelhasználás és a rezsiköltségek.

Épületenergetikai tanúsítás - Szükséges dokumentáció

Új építésű ingatlanok esetén

A tanúsítás a rendelkezésre álló dokumentumok alapján történik:

  • építési kivitelezési tervdokumentáció (méretek, anyagok, épületgépészet, stb.),
  • kiviteli tervekhez készített energetikai számítás,
  • felelős műszaki vezető nyilatkozata, miszerint a kivitelezés a műszaki dokumentáció és az energetikai számítás szerint valósult meg.

Amennyiben a kivitelezés a tervdokumentációban lefektetett műszaki jellemzőktől eltérően, más anyagok felhasználásával, más épületgépészeti elemek beépítésével, illetve nem az eredeti energetikai számítások során figyelembe vett adatok szerint történt, akkor a tényleges állapot alapján új számítás elvégzése szükséges és ez alapján történik az energetikai besorolás.

Meglévő épületek esetén

A tanúsítvány a helyszíni szemle keretében elvégzett vizsgálat alapján készül el. Amennyiben fellelhetők az épület régi engedélyezési vagy kiviteli tervei, akkor ezek kiindulási alapként szolgálhatnak, de mindenképpen szükséges az épület határoló szerkezeteinek, valamint épületgépészeti rendszereinek beazonosítása:

  • határoló szerkezetek anyaga és méretei, nyílászárók, födém- és tetőszerkezetek,
  • az épületgépészet funkciói szerinti beazonosítása: fűtési rendszer, használati meleg vízellátás, szellőzés, hűtési rendszer, világítás,
  • az épület tájolása, árnyékolása, szélvédettsége,
  • megújuló energiaforrások felhasználása.

Épületenergetikai tanúsítás - Mintatanúsítvány

Minta energetikai tanúsítvány
A képre kattintva nagyítható!

Épületenergetikai tanúsítás - Költségek

Az érvényben lévő rendeletek szerint az épületenergetikai tanúsítvány elkészítésének költsége az ingatlan tulajdonosát terheli.

Az építtető vagy tulajdonos biztosítja a tanúsítás elvégzéséhez szükséges dokumentumokat, számlákat, a szükség szerinti mérések, ellenőrzések elvégzésének helyszíni feltételeit és a szükséges mértékű közreműködést.

Valamennyi ingatlan más tulajdonságokkal rendelkezik, ezért a tanúsítás elkészítésének költségei minden épület esetében eltérőek lehetnek. Tényszerű árajánlat kiadása csak az ingatlan tulajdonságainak és a tanúsítás módszerének meghatározása után lehetséges.

Ehhez nyújt segítséget a "Megrendelés" űrlap kitöltése, amely alapján már valós ajánlatot tudunk adni.

A mező csak számokat tartalmazhat.
m2
A mező csak számokat tartalmazhat.
Kérjük, adja meg a képen látható kódot az űrlap elküldése előtt!

Kedvezmények

Itt olvashat az Önt érdeklő kedvezményeinkről, melyek ingatlan tulajdonosoknak, vevőknek, bérbeadóknak, bérlőknek továbbá olyan ügyfeleknek szól, akik szeretnék igénybe venni bármelyik kedvezményünket vagy az ebből származó további előnyöket.

Most mi fizetünk Önnek!